Miljoenen slapelozen!
40 procent van de Nederlanders, zo bleek uit een onderzoek van de Universiteit van Utrecht, slaapt slecht, terwijl 25 procent aan een langdurige en ernstige slaapstoornis lijdt. Te weinig slaap is slecht voor de gezondheid, het verlaagt de afweer en tast ons functioneren en onze capaciteiten, zoals het leervermogen, aan. Slapeloosheid hangt vaak samen met depressies en angstklachten en doet zich in verschillende vormen voor, zoals: moeite om in slaap te komen, niet de hele nacht door kunnen slapen, veel te vroeg wakker worden en dan niet meer in slaap kunnen komen. Volgens de Chinese geneeskunde duiden de verschillende vormen van slapeloosheid op een diepere, onderliggende verstoring van het lichamelijke en geestelijke evenwicht.
Lijdt u in zekere mate aan slapeloosheid, dan kunt u baat hebben bij de eeuwenoude Chinese geneeskunde, zoals acupunctuur. Want uw nachtrust is fundamenteel voor uw gezondheid.
Hoe behandelt acupunctuur en Chinese Geneeskunde slapeloosheid?
De behandeling van slapeloosheid in de Chinese geneeskunde richt zich op drie aspecten:
- het patroon van de slaapproblemen
- uw emotionele gezondheid en de effecten van stress
- uw lichamelijke conditie
De toestand van deze aspecten geven uw acupuncturist belangrijke informatie over de kern van uw slapeloosheid en de onderliggende aandoening die de oorzaak ervan is of deze verergert. Een onderliggende aandoening kan van alles zijn: van dagelijkse stress en opgehoopte, onopgeloste emoties tot fysieke pijn en ongemak tijdens het slapen. Spijsverteringsproblemen, een chronische ziekte, de menopauze of veroudering kunnen ook van invloed zijn op het slaappatroon.
De Chinese geneeskunde ziet uw slaappatroon als een reflectie van uw gezondheid en uw mogelijke gezondheidsproblemen. Zodra de onderliggende factoren zijn geïdentificeerd kan de behandeling zich daarop richten.
Helpen Chinese kruiden?
Chinese kruidentherapie is een belangrijk instrument in de behandeling van slapeloosheid. Dagelijkse doses kruiden helpen de kwaliteit en de duur van de slaap te verbeteren, ze verminderen de verstoring van de slaap door dromen en zorgen voor nieuwe energie en een verfrist ontwaken. De kruidensamenstelling verschilt per patiënt, maar in het algemeen bestaat deze uit kruiden die helpen bij het kalmeren van de geest, bij het ontspannen van het lichaam en bij het herstel van de onderliggende aandoening. Het gebruik van andere, conventionele (slaap-)medicatie staat de Chinese kruidentherapie niet in de weg. Anders dan conventionele medicijnen hebben Chinese kruiden geen bewustzijnsverlagende of sederende werking. De nachtrust die de kruidentherapie oplevert is zonder bijwerkingen als sufheid of vermoeidheid. Kruiden worden twee tot drie keer per dag genomen, de laatste dosis meestal voor het slapengaan.