PMS

PMS staat voor het Pre-Menstrueel Syndroom en duidt een grote groep klachten aan die vrouwen kunnen ervaren voorafgaand aan hun menstruatie. Meestal verdwijnen ze één of enkele dagen nadat de menstruatie is begonnen. Na een klachtenvrije periode van één of twee weken keren ze dan weer terug. Naar schatting 4% tot maar liefst 60% van de vrouwen in de leeftijd van 30 jaar tot de menopauze heeft hier last van.

De PMS klachten

Er zijn meer dan honderd PMS-klachten bekend, fysieke en emotionele. Fysiek zijn de meest voorkomende klachten: pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel, vocht vasthouden, slaapproblemen, hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen. Tot de emotionele klachten behoren eetbuien, sterke behoefte aan zoetigheid, labiel en over-emotioneel zijn, prikkelbaarheid, vermoeidheid, wisselende stemmingen, depressieve klachten en zelfs agressie. Dr. Elizabeth Vliet MD heeft de PMS-klachten in zeven clusters ingedeeld:

  1. Emotioneel: Depressie, prikkelbaarheid, angst, woede, huilerig, paniek
  2. Gedrag: impulsieve acties, dwangmatig, opwinding, lethargie, verminderde motivatie
  3. Zenuwstelsel: palpitaties, misselijkheid, constipatie, duizeligheid, trillen, wazig zien, opvliegers
  4. Vloeistof/Elektrolytenbalans: opgeblazen gevoel, water-gewichtstoename, volle borsten, zwellingen aan handen en voeten
  5. Dermatologische: acne, vette haren, netelroos en huiduitslag, herpes en allergie
  6. Cognitief (hersenen): verminderde concentratie, veranderingen in geheugen, problemen in woorden herinneren, mistig denken
  7. Pijn: migraine, spanningshoofdpijn, rugpijn, spier- en gewrichtspijn, pijn in de borst en nekstijfheid

Oorzaken

PMS is al sinds de oudheid bekend, maar de precieze oorzaak weten we nog niet. Aangenomen wordt dat hormonale schommelingen in de luteale fase van de cyclus van de vrouw de boosdoener zijn. Bepaalde fasen van het leven van de vrouw hebben grote invloed op de hormoonspiegel, zoals de pubertijd, na het starten met de pil of na een zwangerschap. In die fasen is de kans op PMS het grootst; treedt PMS dan ook op dan verhevigen de hormonale klachten. PMS kan de relatie, productiviteit en het welbevinden van vrouwen ernstig beïnvloeden.

PMS en oestrogeendominantie

Oestrogeen en progesteron zijn de twee hormonen die het sterkst van invloed zijn op de menstruatie en daarmee samenhangende klachten. Is het gehalte oestrogeen hoog ten opzichte van de tegenhanger progesteron, dan spreken we van oestrogeendominantie en dat kan een risico zijn. Tijdens de overgang neemt de productie van beide hormonen af, maar progesteron daalt doorgaans harder dan oestrogeen. Dit natuurlijke proces behoeft niet direct tot PMS klachten te leiden. Er zijn echter factoren die deze verhouding nóg schever kunnen trekken, waardoor er wél klachten kunnen ontstaan, zoals:

  • het eten van teveel ongezonde vetten
  • ernstig overgewicht; in vetcellen wordt namelijk ook oestrogeen geproduceerd.
  • een tekort aan vitamine B6 en B12, C en E; de lever heeft deze vitamines nodig om oestrogeen af te kunnen breken.
  • te weinig selenium en magnesium; ook deze heeft de lever nodig om oestrogeen optimaal te kunnen omzetten.
  • het gebruik van niet-natuurlijke cosmetica en verzorgingsproducten; deze bevatten vaak chemische stoffen die het oestrogeen in het lichaam kunnen versterken.

Hoe kan de Chinese geneeskunde en acupunctuur helpen met PMS?

Acupunctuur is een natuurlijke behandelmethode, goedkoop en vrijwel zonder bijwerkingen. Uit een onderzoek gepubliceerd in het medisch journaal ‘Archives of Gynecology and Obstetrics’ blijkt dat acupunctuurbehandeling van PMS in driekwart van de gevallen succesvol is. Acupunctuur bevordert het vrijkomen van hormonen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de cyclus. Een goede hormoonbalans resulteert in een regelmatige cyclus en doet de PMS-symptomen verminderen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

PMS reageert zeer goed en zeer snel op acupunctuur en Chinese kruidengeneeskunde. Meestal wordt vermindering van de klachten binnen de eerste behandelmaand al bereikt en bij voortzetting van de behandeling verlopen ook de daaropvolgende menstruatiecycli beter. Meestal wordt aanbevolen om voorafgaand aan de eerste menstruatie cyclus eens per week voor behandeling te komen. Afhankelijk van hoe het lichaam op de behandeling reageert kan de frequentie daarna worden verlaagd. Kruidengeneeskunde kan ook onderdeel zijn van de behandeling.

Hoe kan ik de behandeling zo effectief mogelijk te laten zijn?

Hoewel acupunctuur- en kruidenbehandeling in eerste instantie de PMS-klachten snel oplossen is het noodzakelijk om leefstijl en voedingspatroon aan te passen, zodat het resultaat behouden blijft. PMS wordt veroorzaakt door een overmaat en gevoeligheid voor oestrogeen in het lichaam. Bepaalde voedingsmiddelen zoals sojaproducten, alcohol en suiker bevorderen de aanmaak van oestrogeen en kunnen de symptomen extreem verergeren. Het is niet bedoeling de patiënt een strikt dieet op te leggen, maar sommige slimme gezonde veranderingen kunnen een wereld van verschil in de hormoonbalans bewerkstelligen. Het is ook belangrijk om voldoende vitaminen A,B en C en calcium en magnesium te gebruiken.
Ten slotte is lichaamsbeweging van groot belang. Gezonde lichaamsbeweging activeert de productie van endorfine, een natuurlijke feel-good chemische stof in ons lichaam die de goede hormonen stimuleert. In de Chinese geneeskunde wordt gezegd dat lichaamsbeweging de Qi in beweging houdt. Gebrek aan beweging tast ons immuunsysteem aan, maakt ons prikkelbaar, moe en depressief. Onze energie, onze Qi moet bewegen en daarvoor zullen we ook zelf moeten bewegen.