PDS (Prikkelbare-darm-syndroom)
PDS, het Prikkelbare Darm Syndroom is een verstoring van de spontane beweeglijkheid (peristaltiek) van het maag-darm-kanaal. PDS kenmerkt zich door terugkerende buikpijn en andere klachten zoals:
- een opgeblazen gevoel in de buik
- een wisselend ontlastingspatroon (meer dan drie keer per dag of minder dan drie maal per week, geregeld diarree en/of verstopping of een afwisseling van beide)
- abnormale vorm van de ontlasting (zacht of waterig, of zeer hard)
- wijzigingen in de manier van ontlasten (abnormaal persen, loze aandrang of het gevoel van dat er nog iets achter gebleven is na de stoelgang)
- slijm zonder bloed in de ontlasting
- winderigheid
- bij drukken op de buik een pijnlijke en gevoelige dikke darm
Soms komen daar nog andere klachten bij, zoals misselijkheid, minder goed verteren van voedsel en herhaaldelijk boeren (dyspepsie), moeheid, klachten bij het plassen (dysurie). Soms komen ook klachten van angst, depressie en stress voor.
De klachten zijn vaak langdurig, komen voor in periodes, en zijn doorgaans wisselend van aard. De aandoening komt bij ca. 2% van de bevolking voor, meestal tussen het 15e en 65e levensjaar; bij vrouwen komt het drie keer vaker voor dan bij dan mannen.
Er bestaat momenteel nog geen goede verklaring voor het ontstaan van PDS. Soms lijken de klachten te ontstaan na een eerdere ernstige darminfectie (zoals een besmetting met bacteriën zoals Campylobacter of Salmonella), of in een periode van grote spanning. Andere onderzoekers menen dat een gebrek aan vezels in de voeding, of het gebruik van melkproducten (lactose-intolerantie) de oorzaak is. Omdat de precieze oorzaak van PDS niet bekend is, richt de westerse behandeling zich op de verlichting van de symptomen.
Hoe helpt Chinese geneeskunde bij PDS?
Chinese geneeskunde biedt een andere benadering. Uw therapeut neemt een volledige anamnese af om het verband te vinden tussen verschillende symptomen en uw PDS-patroon vast te stellen. De behandeling richt zich vervolgens op de onderliggende oorzaken. Meestal vindt een Chinees geneeskundig therapeut een verstoord evenwicht tussen het zenuwstelsel en de sterkte van het spijsverteringsstelsel. Het is te makkelijk om te zeggen dat stress direct PDS veroorzaakt, maar stress beïnvloedt wel het zenuwstelsel, dat weer sterke controle over de peristaltiek van het spijsverteringskanaal uitoefent. In de praktijk valt in elk geval te zien dat chronische stress tot meer permanente ziektebeelden waaronder PDS kan leiden. Uw Chinese geneeskundig therapeut zal dit benoemen als: ‘Lever valt de milt aan’, want de lever- en miltmeridianen zijn betrokken bij een gestrest zenuwstelsel en verstoorde spijsvertering. De therapeut zal ook de rol van slijm, van teveel of te weinig lichaamsbeweging, van slaappatronen en -vanzelfsprekend- van het voedingspatroon onderzoeken.
Bepaalde acupunctuurpunten stimuleren de peristaltiek van de darmen. Andere punten ontspannen de spiercontracties en dat verlicht klachten als constipatie, gas, opgeblazen gevoel, pijn en diarree. Adviezen over stressvermindering en suggesties voor wijziging van het voedingspatroon zijn ook een belangrijk onderdeel van de complete behandeling van PDS.
Hoeveel behandelingen zal ik nodig hebben?
Gestart wordt met een reeks van acupunctuurbehandelingen van eens per week gedurende vijf weken. Aan het einde van deze eerste serie moeten positieve veranderingen waarneembaar zijn. Meer behandelingen zullen waarschijnlijk nodig zijn voor behoud van de resultaten op de lange termijn: aanvankelijk eens per maand en dan uiteindelijk eens per acht weken. Soms is het tijdelijk gebruik van Chinese kruiden een belangrijk instrument om in de eerste instantie de symptomen onder controle te krijgen en de onderliggende problemen aan te pakken. Uw acupuncturist zal uw specifieke behandelplan in detail bespreken met u bij uw eerste bezoek.